Ο διαδικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος στις παρακάτω γλώσσες
English
A-
A+
Τίτλος άρθρου: Αυτό το καλοκαίρι... φέραμε την θάλασσα σ' εμάς!Κυρίως κείμενο άρθρου: 

Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ

Ωφελούμενοι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» μαζί με την λογοθεραπεύτρια, Βιργινία Γιαλαϊντζόγλου και την βοηθό εργοθεραπευτή, Δέσποινα Σακαλή, και σε συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό, πραγματοποίησαν  project, διάρκειας 2 μηνών, με θέμα την θαλάσσια ζωή.

Στο αρχικό στάδιο, συζητήθηκε με τους ωφελούμενους το θέμα που θα ήθελαν να έχει το project. Η πλειοψηφία επιθυμούσε κάτι σχετικό με τη θάλασσα, και λόγω εποχής, αλλά κυρίως λόγω της κατάστασης που διανύουμε, η οποία δεν τους επέτρεψε να απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι την θάλασσα. Έτσι, ξεκίνησαν να περιγράφουν και να αναλύουν την έννοια των έμβιων και άβιων όντων της θάλασσας και του βυθού. Οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και να μάθουν τη χρήση μηχανών αναζήτησης του ίντερνετ για την συλλογή πληροφοριών. Με καθοδήγηση και υποστήριξη αναζήτησαν ανάλογες εικόνες και βίντεο, τα οποία παρακολούθησαν και συζήτησαν με τον εκάστοτε θεραπευτή.

Σε επόμενο στάδιο, οι ωφελούμενοι αποφάσισαν να αποτυπώσουν την εικόνα του βυθού της θάλασσας σε χαρτόνι. Συζήτησαν και κατέγραψαν τα υλικά που θα χρειαστούν, κι έπειτα μια μικρή ομάδα ωφελούμενων με προσωπικό συνοδείας μετέβη σε κατάστημα, όπου οι ίδιοι πραγματοποίησαν τις ανάλογες αγορές και διαχειρίστηκαν χρήματα για την συναλλαγή.

Κατά το κατασκευαστικό στάδιο, επέλεξαν τις εικόνες από διάφορα είδη ψαριών και θαλασσινών που είχαν αναζητήσει προηγουμένως στο ίντερνετ και αφού τις εκτύπωσαν, τις έκοψαν για να τις κολλήσουν στο χαρτόνι. Οι ίδιοι ζωγράφισαν το χαρτόνι, κατηγοριοποίησαν τα υλικά τους και ξεκίνησαν τη σύνθεση. Κόλλησαν κοχύλια και έφτιαξαν φύκια από γκοφρέ χαρτί και κοράλλια και σφουγγάρια από κανονικό σφουγγάρι.

Οι στόχοι που επιτεύχθηκαν κατά διάρκεια του project αφορούν στην βελτίωση των ωφελούμενων στο γνωστικό κομμάτι, στη σύνταξη, στην πραγματολογία, στον εμπλουτισμό λεξιλογίου, στη κριτική σκέψη, στον οπτικοκινητικό συντονισμό, στη μνήμη, στην κατανόηση και την αλληλουχία, στην κατηγοριοποίηση, καθώς και στην βελτίωση της ικανότητας της προσαρμοστικότητας (λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων υλικών), στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ίντερνετ, στην αλληλεπίδραση, στην αλληλοβοήθεια, στη συνεργασία και στην εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Μέσα σε κλίμα δημιουργικότητας, χαράς και ικανοποίησης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ιδέα του project, όπου έλαβαν μέρος συνολικά δεκαοκτώ ωφελούμενοι. Ο καθένας, λοιπόν, με τις δυνατότητές του, έβαλε το δικό του «λιθαράκι» για την δημιουργία ενός θαλάσσιου βυθού, που θα «δρόσιζε» για λίγο τις καρδιές μας.

Το project πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και δράσεων δικτύωσης της Πράξης «Επιχορήγηση του Ν.Π. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ για την υλοποίηση του έργου «ΚΔΗΦ-Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» του επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», Άξονας Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας – ΕΚΤ», του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ 5001582.

                                                                                   

                                                              

Login-iconLogin ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης