ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Διαμερίσματα

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Διαμερίσματα

ΣΥΔ «ΒηματίΖΩ ΙΙ»  και  ΣΥΔ «ΒηματίΖΩ ΙΙΙ»

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ήταν ένας από τους στόχους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ του Ν. Κιλκίς "ΒηματιΖΩ".  Πραγματοποιώντας λοιπόν ο Σύλλογός μας το όνειρό του, ίδρυσε και λειτουργεί , από το Νοέμβριο του 2012,  δύο Στέγες – διαμερίσματα, στην πόλη του Κιλκίς, όπου διαμένουν μόνιμα, συνολικά τέσσερα άτομα με νοητική υστέρηση :

-ΒηματίΖΩ ΙΙ, στην οποία διαμένουν δύο αγόρια και βρίσκεται επί της οδού Λυκούργου 8.

-ΒηματίΖΩ ΙΙΙ, στην οποία διαμένουν δύο κορίτσια και βρίσκεται επί της οδού Στέρνας 3.

Οι πράξεις  "ίδρυση και λειτουργία δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης" συνολικής δυναμικότητας τεσσάρων ατόμων στο Ν. Κιλκίς» και «προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Διαμερίσματα» χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους.

Οι ΣΥΔ – Διαμερίσματα απευθύνονται  σε άτομα με αναπηρία, τα οποία έως τώρα ζούσαν εξαρτημένα από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, που πολλές φορές ήταν και το μοναδικό κοινωνικό τους περιβάλλον.

Στεγάζονται σε σύγχρονα, μοντέρνα διαμερίσματα μέσα στην πόλη και είναι χώροι  μόνιμης κατοικίας για τους ενοίκους τους. Παρέχουν τις ανέσεις ενός σύγχρονου νοικοκυριού, σε ένα ζεστό και ασφαλές σπιτικό περιβάλλον.

Οι δομές αυτές έχουν ως ρόλο την κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ.

Σκοπός του συλλόγου «ΒηματίΖΩ» Είναι ο κύριος σκοπός που έχει μία σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία:

-η πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού που επιφέρει,  όταν πλέον  οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να φροντίζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες .

διασφάλιση των δικαιωμάτων  των ΑμεΑ, όπως ορίζεται από την σύμβαση του Οργανισμού  Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2006.

Κύριο μέλημα και στόχοι του συλλόγου είναι

-η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας

- η διασφάλιση της  ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με σκοπό την κοινωνικοποίησή τους, την ισότιμη και πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της κοινότητας.

-η διαχείριση της προσωπικής τους ζωής, με την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία

-η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους.

Με το έργο του αυτό ο σύλλογος «ΒηματίΖΩ» έχει καταφέρει

-την εξατομίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διότι η φροντίδα είναι ανάλογη με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ωφελούμενου.

-την συμμετοχή τους στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους άμεσα

- την αυτοδιάθεση των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν παράλληλα  τα απαραίτητα και σ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά και να ασχοληθούν  με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Πως έγινε η επιλογή και η εκπαίδευση των ωφελουμένων

Η τελική επιλογή των ωφελουμένων έγινε από το επιστημονικό προσωπικό του συλλόγου, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά κοινωνικά κριτήρια, καθώς και την ηλικία τους, και το αν  έχουν λάβει κάποια σχετική εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση από φορείς  ή δομές όπου φοίτησαν τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους. Οι ωφελούμενοι που δεν είναι εκπαιδευμένοι στην αυτόνομη διαβίωση, εκπαιδεύονται από το προσωπικό του συλλόγου πριν την τελική τους ένταξη και διαμονή στις στέγες –διαμερίσματα, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση για την οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, της προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας σπιτιού, ετοιμασίας φαγητού και μαγειρέματος, αγοράς απαραίτητων αγαθών (συναλλαγή με εμπορικά καταστήματα).

Ποια είναι η καθημερινότητα και οι δραστηριότητες αυτών των ατόμων

Οι διαμένοντες των στεγών είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα κέντρου διημέρευσης και σε μία σειρά δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης, όπως κεραμικής, bon-bon, καθώς και στο εργαστήρι φυτικής παραγωγής του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», τα λαχανικά του οποίου καταναλώνουν στις στέγες-διαμερίσματα. Το μεσημέρι επιστρέφουν στα διαμερίσματά τους, όπου μετά την προσωπική τους υγιεινή, ασχολούνται ενεργά με την προετοιμασία του μεσημεριανού τους φαγητού. Ακολουθεί ανάπαυση. Το απόγευμα αποφασίζουν οι ίδιοι για τον ελεύθερο χρόνο τους, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά δραστηριοτήτων όπως χορό, γυμναστήριο, συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, κινηματογράφο, θέατρο, ανταλλαγή επισκέψεων, επίσκεψη σε βιβλιοθήκη, επίσκεψη σε χώρους μαζικής εστίασης (καφέ η εστιατόρια).

Οι στέγες-διαμερίσματα διαθέτουν και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο, όπου οι διαμένοντες  μπορούν να φιλοξενήσουν συγγενείς ή φίλους τους. Κατά τους θερινούς μήνες δεν λείπουν και οι διακοπές με την συμμετοχή τους σε δύο κατασκηνωτικά προγράμματα.

Ποιο είναι το προσωπικό της δομής Την προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ «ΒηματίΖΩ», στηρίζουν με πολύ αγάπη και ζήλο όλοι οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι οικογένειες, καθώς και μια ομάδα φίλων και εθελοντών. Το προσωπικό αποτελείται από τους μόνιμους εργαζόμενους και από εξωτερικούς συνεργάτες, όλοι με ειδικότητες σημαντικές και απαραίτητες για την δομή και το έργο της,         ειδικός ιατρός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γεωπόνος, νοσηλευτές και φροντιστές ΑμεΑ.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι Επιθυμία και μελλοντικός στόχος του Συλλόγου «ΒηματίΖΩ», εκτός από την συνέχιση της ύπαρξης των είδη υπαρχόντων ΣΥΔ, είναι και -ο εξοπλισμός και η λειτουργία της Στέγης-οικοτροφείο «βηματίζω Ι», δυναμικότητας εννέα ατόμων -η δημιουργία νέων στεγών-διαμερισμάτων, έτσι ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι επιθυμούν -η σταδιακή απεξάρτηση από την κοινωνική βοήθεια και άρα η σταδιακή αποκατάσταση της αυτοδυναμίας αυτών των ατόμων.

  Λόγια των διαμενόντων και των οικογενειών τους  για τις ΣΥΔ του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ν. Κιλκίς  «βηματίΖΩ»

«Είμαι πλημυρισμένη από συγκίνηση και χαρά, που το παιδί μου έχει το δικό του σπίτι, που ζει ανεξάρτητο και που είναι χαρούμενο. Χαίρομαι που υπάρχει κάτι τέτοιο και ακόμη περισσότερο χαίρομαι που αποφάσισα να δεχτώ την ένταξή του στις ΣΥΔ. Για πολύ καιρό μόνο δάκρυα χαράς υπήρχαν κάθε φορά που σκεφτόμουν όλο αυτό».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το παιδί μας περνάει καλά, που έχει το δικό του σπίτι. Χαιρόμαστε πολύ όταν την επισκεπτόμαστε και διαπιστώνουμε πως υπάρχει κάτι και γι΄ αυτήν, έξω από το στενό οικογενειακό περιβάλλον».

«Μόνο συγκίνηση νοιώθω γι΄ αυτήν την μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου «ΒηματίΖΩ» και  των εργαζομένων στις Στέγες-Διαμερίσματα. Στηρίζω όλο αυτό και οτιδήποτε γίνεται γι΄ αυτά τα  αγαπημένα μας άτομα».

«Περνάω πολύ καλά, με αγαπάνε όλες οι κυρίες και τις αγαπάω και εγώ. Μου αρέσει που μένω με την φίλη μου που με αγαπάει και την αγαπάω. Μου αρέσει που αυτό είναι το σπίτι μου, μου αρέσει να κάνω τις δουλειές και μου αρέσουν και οι βόλτες και οι δραστηριότητες, αλλά και οι κατασκηνώσεις».

«Χαίρομαι  που συμμετέχω σε όλο αυτό. Όλο το προσωπικό μας αγαπάει και μας συμβουλεύουν σε ότι χρειαστούμε. Χαίρομαι που μπορώ και εγώ  σαν όλους τους άλλους ανθρώπους της ηλικίας μου να μένω μόνος και όχι με τους γονείς μου».    Οι χορηγοί μας

Επικοινωνία

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ «βηματίΖΩ»
  • Γιαλαμίδη 3, Κιλκίς Τ.Κ. 61100
  • Τ. 23410 76549
  • F. 23410 752557
  • E. [email protected]

Υποστηρίξτε μας

support-us

Κάντε μια δωρεά

Newsletter

Βρείτε μας ακόμη

Vimatizo
Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης